Ledaren publicerades i SKMA nyhetsbrev oktober 2013

Det var lite oväntat, något omtumlande och stort. Plötsligt var USA:s president Barack Obama i Sverige. Och han besökte stora synagogan i Stockholm. I sitt tal där hedrade han minnet av Raoul Wallenberg, men pekade också på vikten av att stå emot dagens antisemitism. Det var också en markering mot den fientlighet judar möter i vårt land.

När världens mäktigaste man på detta sätt manar till kamp mot antisemitismen, ett allvarligt problem i Sverige som många ledande svenska politiker, inklusive statsminister Fredrik Reinfeldt, inte tycks särskilt tyngda av, så känns det som ett oerhört stöd.

Det gav också Svenska kommittén mot antisemitism stor uppmärksamhet. Jag var intervjuad i en artikel som slogs upp stort i Dagens Nyheter och jag var med i två sändningar hos Sveriges Television. Det bidrog till att många, många blev medvetna om våra frågor.

Tyvärr är behovet av SKMA:s insatser inte mindre nu än tidigare. Om vi blickar tillbaka bara några månader, finns flera allvarliga händelser att rapportera om. Några exempel:

Den svenske rapparen Ken Ring var arg på en annan rappare, Petter. Och kallade honom ”jävla fucking jude”. När han skulle försvara sig urskuldade han sig med att han med jude bara menade någon som var snål.

Kanske ännu sorgligare är att 2 600 personer ”gillade” Rings uttalanden på hans Facebooksida. Liksom för Ring tycks orden jude och snål för många av dessa vara synonymer. Detta sker i Sverige år 2013.

Samme Ken Ring har tidigare skrivit raplåten ”Håll om dom” med orden ”till fångarna som sitter där i burarna på Kuba enbart för USA är styrt av nåra judar”. Utfallet mot Petter tycks således inte vara en tillfällighet.

På Café Pan Afrika i Stockholm arrangerade organisationen Afrosvenskarna i Stockholm tillsammans med studieförbundet Ibn Rushd en föreläsning den 11 september om terrorattackerna mot USA 11/9 2001. Föreläsaren, Raheem Gillman, menade att det inte var Al Qaida som stod bakom attackerna mot USA. Det var istället en ”false flag”-operation som skapade förutsättningar för de bakomliggande krafterna att ”ta land efter land som inte har Rothschild-kontrollerade banker”.  Samma globala sammansvärjning påstods också kunna förklara störtandet av Khadaffi i Libyen.

Bilden är densamma som den som så ofta målas upp: världen styrs av en judisk konspiration – här frammanad under etiketten ”Rothschild” – driven av girighet. I en föreläsning förra året, arrangerad av samma organisationer, spred Gillman samma typ av propaganda.

Gillmans anföranden filmades och sprids nu på internet så att hatet kan fortplantas. Oroväckande nog har Afrosvenskarna Riksförbund och Ibn Rushd även tidigare bjudit in talare som har judehat på agendan, däribland Yvonne Ridley. Det hela blir inte bättre av att organisationerna, enligt en artikel i Expressen 12/9 2013, till en del finansieras med skattepengar. (Läs mer på s. 13.)

Det här är bara några exempel på att konspirationsteorier och andra former av hat mot judar har skrämmande stor näring i Sverige idag.

Samtidigt står Svenska kommittén mot antisemitism stark. Vi bevakar och uppmärksammar kontinuerligt antisemitiska yttringar – följ oss på vår blogg (skma.se/blogg) och på Facebook och Twitter – och vår röst hörs och lyssnas till i den offentliga debatten. Även våra utbildningsinsatser fortsätter. SKMA har fått ett nytt bidrag från regeringen för att under hösten 2013 fördjupa den satsning på lärarfortbildning i Malmö som vi inledde i våras. Initiativet inkluderar även två studieresor för Malmöelever till Förintelsens platser i Polen.

Denna höst firar också Svenska kommittén mot antisemitism 30 år. Jag är stolt över att vara ordförande i en organisation som räknar Per Ahlmark till sina grundare och där mina företrädare på ordförandeposten varit Gabriel Romanus, Håkan Holmberg, Kristian Gerner, Sverker Oredsson och Jesper Svartvik.

Jag önskar att man kunde säga att nu behövs inte SKMA längre, att problemen är borta. Men tyvärr är vi långt därifrån. Det är bara att blicka ut för att inse att behovet är större än på länge.

Willy Silberstein

Ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism