Artikeln publicerades i SKMA nyhetsbrev oktober 2013

USA:s president hyllade Raoul Wallenberg och underströk vikten av att även idag stå emot hat i alla former.

I samband med USA:s president Barack Obamas visit i Stockholm den 4 september besökte han, tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt, Stockholms stora synagoga för att hedra minnet av Raoul Wallenberg. Obama mötte bland andra Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren och judar som räddats genom de insatser Wallenberg och hans medhjälpare gjorde i Budapest.

USA:s president Obama vid stora synagogan i Stockholm. Foto: Ingrid Lomfors

USA:s president Obama vid stora synagogan i Stockholm. Foto: Ingrid Lomfors

I ett tal utanför synagogan hyllade Obama Wallenbergs unika gärning, men underströk också vikten av att idag ”stå emot antisemitism och hat i alla dess former”.

En av dem som vid besöket i synagogan fick möjlighet att träffa den amerikanske presidenten var Siavosh Derakhti, mottagare av SKMA:s Elsa-pris 2012 för sitt arbete mot antisemitism och rasism, och Wallenbergpristagare 2013.

I samband besöket intervjuades SKMA:s ordförande Willy Silberstein i DN (4/9). Han framhöll den amerikanska administrationens engagemang i arbetet mot judehat som lovvärt. ”Jag skulle vilja se mer av sådant engagemang också hos statsminister Fredrik Reinfeldt. Jag är övertygad om att han är lika stark motståndare till antisemitismen som jag – men han borde visa det lite mer”, sade Silberstein.