Artikeln publicerades i SKMA nyhetsbrev oktober 2013

Lena Jersenius om en omtumlande utbildningsresa till Transsylvanien.

Stanna, stanna! ropar Livia när bussen passerar ett stort lågt gult hus. Här är det!

Alina Marincean, vår guide från Elie Wiesel-museet i Sighet, tror dock att Livia Fränkels föräldrahem är rivet och att det dessutom låg på andra sidan sjukhuset. Men Livia är helt säker på att detta är huset där hon växte upp och efter en kort diskussion stiger vi alla ur bussen.

Livia Fränkel framför sitt barndomshem i Sighet. Foto: Ewa Wymark

Livia Fränkel framför sitt barndomshem i Sighet.
Foto: Ewa Wymark

Vi spanar in över staketet, tar foton av Livia framför huset och lyssnar till minnena som väcks till liv. Huset är tomt, och en stor skylt meddelar att det är till salu. En äldre dam dyker upp ur grannhuset och låter oss alla gå in på gården så att vi kan se den stora trädgården på baksidan av det gula huset och Livia berättar om de underbara plommonen.

Vi  – är en grupp vuxna och ungdomar, engagerade i olika projekt inom SKMA. Vårt syfte med besöket i norra Transsylvanien är att tillsammans med vår rumänska samarbetspartner Northern Transylvania Holocaust Memorial Museum, NTHMM, i Simleu Silvaniei, och dess chef Daniel Stejeran, presentera utbildningsmaterialet Vad är en människa? för rumänska lärare. Projektet som tidigare presenterats i nyhetsbrevet utgår från en intervju med en överlevande. I fokus står Livias berättelse, men materialet ger också en bild av det judiska livet i norra Transsylvanien före Förintelsen och av vad som skedde under andra världskriget.

Foto: Ewa Wymark

Foto: Ewa Wymark

Vår första presentation sker på Elie Wiesel-muséet. Ett tjugotal lärare från Sighet möter upp och följer intresserat presentationen. Därefter testar de; följer Livias berättelse, kommenterar bilderna och prövar några övningar ur det interaktiva materialet. Från Sighet reser vi vidare till Simleu Silvaniei där vi träffar en ny grupp lärare, som med liv och lust klickar runt på sidan och uttrycker ett mycket stort intresse för att börja använda utbildningsmaterialet.

Vår sista anhalt är Cluj där vi deltar i en konferens anordnad av den nybildade organisationen Judaica Foundation som startats av Ioana Cosman och Daniel Stejeran, båda utbildade i judiska studier på universitetet i Cluj. Under det intressanta och mycket varierade konferensprogrammet är en av de starkaste punkterna en intervju med Livia Fränkel som inför en fullsatt biografsalong berättar om hur hon och hennes syster Hédi, tillsammans med sina föräldrar Frida och Ignaz, deporteras från Sighet till Auschwitz-Birkenau. Hédi och Livia skickas vidare till arbetsläger i Tyskland innan de så småningom kommer till Sverige från Bergen-Belsen i juli 1945. Föräldrarna mördas i Auschwitz-Birkenau.

Vi som hade förmånen att få dela glädjen och sorgen då Livia mindes sin barndom i Sighet kommer aldrig att glömma det gula huset på Sjukhusgatan! Vi kommer att berätta vidare igen och igen om familjen Szmuk, om Frida och Ignatz och deras döttrar Livia och Hédi.

Lena Jersenius