Publicerad i SKMA Nyhetsbrev mars 2013

För andra gången arrangerade SKMA en ungdomsutbildning om antisemitism och intolerans.  

2012 startade SKMA:s ungdomsutbildning om fördomar, antisemitism och andra former av rasism. Satsningen riktas främst till gymnasieelever runtom i landet, och första gruppen träffades för knappt ett år sedan (se SKMA:s nyhetsbrev juni 2012). Runt årsskiftet 2012/2013 var det 13 nya ungdomars tur att genomgå utbildningen, som ägde rum under två helger i SKMA:s lokaler i centrala Stockholm.

Siavosh Derakhti inspirerade ungdomarna. Foto: SKMA

Siavosh Derakhti inspirerade ungdomarna. Foto: SKMA

Reflektion och diskussion är utgångspunkten för vår utbildning, stor tid ägnas åt samtal i grupp kring egna erfarenheter och tankar. Hur kommer det sig att vi alla på ett eller annat sätt bär på fördomar? Hur reagerar vi när vi möter intolerans och diskriminering i vår vardag – agerar vi eller förblir vi åskådare?

”Extremt lärorikt”

En av deltagarna var 19-åriga Sofia Spjuth från Jönköping, som uppskattade att utbyta tankar och idéer.

– Att diskutera med jämnåriga som växt upp i andra miljöer har varit extremt lärorikt, eftersom vi alla märkt av fördomar på olika sätt och i varierande grad. Det var oerhört roligt att ingå i den här gruppen, och jag har lärt mig mycket nytt.

För att erbjuda ökad kunskap om olika former av rasism gavs ett antal föreläsningar. Första helgen gästades gruppen av Jonathan Leman från Expo, som talade om den propaganda som sprids av Sveriges mest aktiva rasistiska partier och rörelser. Andra helgen stod antisemitismen, dess historiska rötter och samtida uttrycksformer i fokus. Tillsammans med idéhistorikern Henrik Bachner analyserades fördomar och hat mot judar genom historien. Ny för denna gång var Siavosh Derakhti, 2012 års vinnare av Elsa-priset. Derakhti, grundare av nätverket Unga muslimer mot antisemitism, talade om vårt gemensamma ansvar för att bekämpa intolerans.

Höjdpunkt

Sofia var en av de som tyckte hans inspirerande föredrag tillhörde utbildningens höjdpunkter.

– Som ung tror jag det är extra intressant och enklare att lyssna på och relatera till andra unga personer, därför blev Siavoshs besök en riktig succé!

På frågan vad hon tar med sig från utbildningen svarar Sofia att hon blivit mer självsäker när det gäller att bemöta fördomar.

– Jag har inte bara fått mer information om rasism och främlingsfientlighet utan även större förståelse för hur medmänniskor fungerar och resonerar. Allt detta är till stor hjälp när man argumenterar med personer med fördomsfulla attityder.

– Fördomar är tyvärr ett stort problem i Sverige, något alla inte verkar förstå. Överallt hör och läser man om hur människor behandlas illa på grund av etnicitet, sexuell läggning eller religion. Jag tror mer kunskap är lösningen, och skulle absolut rekommendera denna utbildning till andra unga. Man kan aldrig ha för mycket kunskap om vikten av alla människors lika värde, säger Sofia.

Sofia är en av fem personer som i slutet av mars kommer representera SKMA i det EU-finansierade projektet ”East-West-East” i Tyskland, då ett dussin ungdomsorganisationer från olika europeiska länder träffas för att diskutera frågor kring rasism, migration och ungdomsarbetslöshet. SKMA:s nästa ungdomsutbildning är planerad till månadsskiftet april/maj. Då välkomnar vi 15 nya engagerade gymnasieelever till Stockholm.

Mathan Ravid

Medlem i SKMA och tillsammans med Lisa Sahlstedt ansvarig för ungdomsutbildningen.