Siavosh Derakhti, grundare av ”Unga muslimer mot antisemitism”, får ELSA-priset för sitt arbete mot antisemitism och främlingsfientlighet bland unga i Malmö

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har beslutat att det nyinstiftade ELSA-priset år 2012 ska tilldelas Siavosh Derakhti för hans engagerade arbete mot antisemitism och främlingsfientlighet. Genom grundandet av nätverket “Unga muslimer mot antisemitism”, deltagande i den offentliga debatten och antirasistiskt arbete bland unga människor har Siavosh Derakhti gjort en viktig insats för ett mer tolerant och pluralistiskt Malmö.

ELSA-priset på 20 000 kr kommer att delas ut i Stockholms Stora Synagoga den 8 november i samband med minnesceremonin för ”Kristallnatten” 1938.

– Siavosh Derakhti är ett föredöme för många unga människor, han har genomfört ett imponerande arbete i kampen mot antisemitism, säger Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Pristagaren
Siavosh Derakhti är 21 år, bosatt i Malmö och utbildar sig till fritidsledare. 2010 grundade han nätverket ”Unga muslimer mot antisemitism”, arrangerade en elevresa till förintelselägret Auschwitz och spelade där in en film som sedan visats för skolelever och andra grupper. Siavosh Derakhti bedriver sedan flera år ett antirasistiskt arbete bland unga Malmöbor.

ELSA-priset
ELSA-priset är en ny årlig utmärkelse som delas ut av Svenska kommittén mot antisemitism till unga som via sociala medier eller på annat sätt motverkar antisemitism och andra typer av fördomar.

Kontakt
Kontakta oss gärna om ni vill intervjua pristagaren i samband med utdelningen.
Lena Jersenius, Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) lena.jersenius@skma.se, 08-667 6090, 070-345 9995.
Willy Silberstein, ordförande i SKMA, 070-606 2600.

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) en religiöst och politiskt obunden organisation som har till syfte att motverka och sprida kunskap om antisemitism. SKMA bildades 1983. För mer information: www.skma.se, info@skma.se, 08-667 6090.