I Berlin deltog på söndagen den 2 september fler än 1000 personer i en kippavandring för att manifestera mot antisemitism. Den omedelbara bakgrunden var ett brutalt angrepp mot en rabbin i Berlin tidigare i veckan. En grupp yngre män ska ha frågat rabbinen om han var jude. När han bekräftade detta misshandlade de honom svårt och hotade hans dotter.

Angreppet utlöste på nytt en debatt om antisemitismen i dagens Tyskland. Debatten gavs ny näring efter en ny incident på måndagen den 3/9 då en grupp elever vid en judisk skola i Berlin angreps med antisemitiska smädelser.

Enligt data från tyska myndigheter har 13 våldsamma attacker mot judar ägt rum hittills i år. Totalt har 436 antisemitiska hatbrott registrerats under 2012. (Antisemitismen i dagens Tyskland har tidigare belysts av SKMA denna artikel.)

I torsdags förra veckan angreps en rabbin i Wien med antisemitiska slagord. Enligt uppgifter i österrikiska medier ska en polis ha bevittnat händelsen men vägrat ingripa.

Tidigare i somras attackerades i Budapest den 89-årige pensionerade överrabbinen Jozsef Schweitzer med antisemitiska smädelser.