Heinz-Christian Strache, ledare för det österrikiska högernationalistiska och främlingsfientliga partiet FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs), publicerade den 18 augusti en politisk teckning med antisemitiska förtecken på sin Facebooksida.

Bilden utgjorde en illustration till ett inlägg av Strache i vilket han anklagade sitt lands regering för att överföra det österrikiska folkets skattepengar till ”bankspekulanter” i EU. Teckningen (se bild) visar hur regeringen underdånigt förser bankerna med godsaker medan ”folket”, här representerat av en avmagrad man, sätts på svältkur. Bankerna i sin tur representeras av en fetlagd man med kroknäsa och davidsstjärnor på kavajens ärmknappar. Det handlar således om en uppenbart antisemitisk bild i vilken judar associeras med makt, finansväsende och spekulation och påstås bedriva utpressning mot regeringar och suga ut ”folket”. (Bilden utgör en modifierad version av en antikapitalistisk teckning från 1960-talet.)

Skärmbild från Straches Facebooksida. Klicka på bilden för att förstora.

”Att en judekarikatyr liknande dem som fanns i [den nazistiska tidningen] ’Stürmer’ på 1930- och 40-talen dyker upp på FPÖ-ledaren Straches Facebooksida är för mig ingen tillfällighet”, kommenterade Oskar Deutsch, ordförande för judiska församlingen i Wien. Strache, som efter att kritiken stegrats tog bort bilden, förnekar att han skulle hysa antisemitiska uppfattningar.

Under samma helg som ovan nämnda bild publicerades lät Strache på sin Facebooksida även lägga ut ett foto som visade hur han och en annan FPÖ-politiker på en fest åt grillad spädgris. Strache kommenterade bilden med orden: ”Äter du fläsk, får du vara med” (”Isst du Schwein, darfst du rein”), något som av många tolkades som ett angrepp på muslimer och judar.

Strache uppmärksammades tidigare i år för uttalanden som relativiserade den nazistiska förföljelsen av judar. Trivialisering av nazismens förbrytelser utgör ett återkommande inslag i FPÖ:s historia, ett parti som under efterkrigstiden kom att rymma åtskilliga gamla nazister. Den 27 januari i år – dvs på Förintelsens minnesdag – deltog Strache tillsammas med politiker från en rad extremnationalistiska, främlingsfientliga partier i Europa på en bal i Wien. Balen möttes av omfattande protester. Enligt rapporter i österrikiska medier jämförde Strache demonstrationerna med den nazityska pogromen mot judar i november 1938.

(På balen i Wien deltog även riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna. 2011 besökte en FPÖ-delegation under ledning av Strache SD i Stockholm. Under Almedalsveckan 2012 arrangerade SD:s ungdomsförbud SDU ett seminarium tillsammans med FPÖ:s ungdomsförbund.)

Det budskap Strache genom den nu publicerade antisemitiska teckningen förmedlade anknyter till föreställningar som tycks förhållandevis utbredda i den österrikiska befolkningen. Enligt en attitydundersökning som genomfördes 2011 av kommunikationsforskaren Maximilian Gottschlich vid Wiens universitet instämde 44 procent av österrikarna i påståendet att ”judar kontrollerar den internationella affärsvärlden”. (Maximilian Gottschlich, Die grosse Abneigung. Wie antisemitisch ist Österreich? Kritische Befunde zu einer sozialen Krankheit, Wien 2012.)