Gästinlägg av Anna Veeder

I Ukraina kan förhållningssättet till landets judiska historia se olika ut. Enligt ett reportage i tysk radio (Deutschlandradio Kultur, 4 juni) driver entreprenören Jurij Nazaryk en rad restauranger i Lwiw med etnisk-historisk prägel. Restaurangen ”Kryjivka” högtidlighåller minnet av den ukrainska nationaliströrelsen, som tidvis samarbetade med nazisterna. Potentiella gäster släpps inte in förrän de utropat ”Ära vare Ukraina”! Nostalgikonceptet, som visat sig synnerligen populärt bland turisterna i staden, inkluderar dock även klassisk ukrainsk-polsk antisemitism på menyn. Eller vad sägs om ”Kosher-fläsk på Hajdamak-vis”?

”Hajdamakerna, det var de ukrainska upprorsmännen på 1700-talet, som var kända som de värsta antisemiterna”, säger den unge ukrainske historikern Rassewytsch till Deutschlandradio. ”En sådan blandning, kosher fläsk, det är naturligtvis ett hån mot judisk religion och tradition. Och i sammanhang med Hajdamakerna, det är en rejäl förolämpning mot judarna. Det låter ungefär som ”kosherfläsk på SS-vis”.

En annan av Nazaryks restauranger heter ”Den Gyllene Rosen”. Lokalen gränsar till den tomt där ruinerna från den tidigare ”Gyllene Rosen” fortfarande syns – en synagoga från 1500-talet. Tyskarna sprängde den 1942. På restaurangens meny står inga priser. Enligt Rassewytsch avser detta att förmedla att ”med judar måste man förhandla”. Vidare berömmer sig restaurangen av sin fina utsikt: en fin sommarterrass där gästerna kan sitta och njuta av den ”Gyllene Rosens” ruiner. ”Men det är inga antika ruiner”, säger Rassewytsch. ”Det är en symbol för Förintelsen. Man kan inte njuta av en symbol för Förintelsen.”

Simon Wiesenthal-centret uppmanade till en bojkott mot de båda restaurangerna. Lwiws borgmästare tillbakavisar dock anklagelserna. ”Restaurangerna är en attraktion, men det har aldrig funnits någon antisemitism, och det kommer inte heller att finnas någon”, sade Andrej Sadowy. ”Lwiw är en fullständigt tolerant stad”.

Anna Veeder

Anna Veeder är frilansjournalist, bosatt i Israel sedan 1992.