Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2012

Reepalus språkbruk är oacceptabelt, sade Hannah Rosenthal, president Obamas särskilda sändebud i kampen mot antisemitism, när hon besökte Sverige.

Som den amerikanske presidentens särskilda sändebud i arbetet mot antisemitism har Hannah Rosenthal till uppgift att rapportera om den internationella utvecklingen och söka motverka fientlighet mot judar. I april besökte hon Malmö för att informera sig om situationen där och föra samtal med bland andra kommunalrådet Ilmar Reepalu, vars uttalanden om judar och antisemitism väckt stark kritik i och utanför Sverige.

Efter mötet uttalade sig Rosenthal mycket kritiskt om Reepalus hållning. ”Jag vet inte om han är okunnig eller vad han lärt. Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta. Men jag vet att språket han använder är antisemitiskt. Och det är vad han kommer att bli ihågkommen för, om situation inte förändras”, sade hon till TT.

Rosenthal mötte även integrationsminister Erik Ullenhag som uttryckte oro över antisemitismen i Sverige och instämde i kritiken mot Reepalu. I ett pressmeddelande skrev Ullenhag: ”Hannah Rosenthal och jag talade också om situationen i Malmö i dag och kommunalrådet Ilmar Reepalus återkommande okunniga och fördomsfulla uttalanden som försvårar arbetet mot anti­semitism. Dessa skadar inte bara bilden av Malmö utan hela landets trovärdighet i dessa frågor.”