Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2012

I maj inleddes rättegången mot Peter Mangs som står åtalad för bland annat tre mord och tolv mordförsök i Malmö. Majoriteten av offren hade invandrarbakgrund och det har länge funnits en misstanke om att rasism kan ha utgjort ett motiv för brotten.

Av förundersökningen framgår att Mangs hyste främlingsfientliga uppfattningar och konsumerade stora mängder högerextrem propaganda. Han ska, enligt Expo.se (9/5), till exempel ha prenumererat på Nationaldemokraternas tidning Nationell idag, röstat på SD, återkommande besökt bloggen Politiskt Inkorrekt (föregångare till Avpixlat) och laddat ned material som sprids av amerikanska högerradikala grupper.

Mangs har också dragits till konspiracistiska miljöer; han har varit aktiv i den så kallade ”sanningsrörelsen”, som ifrågasätter att al-Qaida låg bakom terrorattacken mot USA den 11/9 2001, och haft ett konto på nätforumet Vaken.se (dessa miljöer beskrivs i SKMA:s nyhetsbrev 2/2010).

Expo, som tagit del av förundersökningen, menar att Mangs världsbild framför allt är präglad av den amerikanska extremhögerns propaganda, i synnerhet dess föreställning om en judisk världskonspiration som strävar efter globalt herravälde, vad högerextremister ofta kallar ”New World Order” (NWO). Han besökte, enligt SvD (7/5), bland annat en sajt som beskriver sig som ”En nyhetsoas för amerikaner som lider under den hatiska censuren från den sionistiska ockupationen”.

Mangs har återkommande givit uttryck för uppfattningen att judar ligger bakom invandringen och det mångkulturella samhället. Efter att han sett filmen ”I am legend” skrev han ”Den svarta vetenskapsmannen räddar världen från vitt hat och inför ett multikulturellt samhälle, och filmskaparen är judisk – ren propaganda. Åt helvete med NWO.”

I andra sammanhang anklagas judarna för att ha försvagat den ”vita” världen genom att med psykologiska diagnoser hämma den ”vite” mannens naturliga aggressivitet. Daniel Poohl skriver på Expo.se (9/5) att Mangs mord och mordförsök delvis kan tolkas som en attack mot, vad han föreställer sig vara, ”den judiska makten i samhället, ett sätt att bryta sig loss från den andliga judendomens grepp.”

Enligt Expressen (7/5) ska Mangs också ha gjort upp en lista på personer som han uppfattade som judar eller ”Israelvänner”. På listan nämns runt 150 personer liksom flera organisationer som Mangs ansåg vara kopplade till ”judendomen”. En anteckning av Mangs lyder: ”Utan judendomen ingen sionism; utan sionism inget Israel. Israel är en ockupationsmakt. De som stödjer Israel gör ett politiskt ställningstagande”.