Ilmar Reepalus grumliga uttalanden om judar är troligen inga oavsiktliga misstag, skriver Ulrika Knutson i senaste Fokus (13/2012, ännu ej på nätet). Här ett utdrag ur hennes krönika:

Alla människor bär på en gåta, och Ilmar Reepalu  är inget undantag. Men hans upprepade hackande på stadens judar framstår som  ett verkligt mysterium. Varför? Vad tjänar han på det?

Att den erfarne och slipade kommunpolitikern Ilmar Reepalu skulle prata strunt om judar utan avsikt tror jag inte på. I så fall borde han ha lärt sig knipa näbb för länge sedan. Nej, han vill att detta ska höras.

Det enda jag kan tänka mig är att Ilmar Reepalu tror att hans nedsättande/okunniga ord om judar kan ge honom kredd bland A) Malmös alla sverigedemokrater med allierade, eller B) Malmös många Israelkritiska muslimer, med eller utan antisemitiska åsikter.

Kanske tror han att han kan slå två flugor i en smäll, till låg kostnad. Den judiska församlingen i Malmö är ju inte stor. Den består bara av 700 personer.

Att den judiska församlingen räknar så få själar gör faktiskt kommunalrådets uttalanden lika osmakliga och vårdslösa, men ännu mer okänsliga. Det tyder på att Ilmar Reepalu tappat all känsla för både proportioner och humanitet.

”Är gåtan Reepalu isolerad till personen, eller speglar hans beteende tidsandan?”, frågar Knutson. För tjugo år sedan vågade ledande politiker inte uttrycka sig nedsättande om judar, men klimatet har förändrats, skriver hon:

Det har hänt mycket på tjugo år. I dag blomstrar klassiska konspirationsteorier om den judiska världssammansvärjningen, eller hur judarna styr medierna, i alla samhällsklasser. Enskilda judar avkrävs ansvar för staten Israels politik. Vi har starka antisemitiska opinioner i Polen och Ungern, länder med mycket få judar i befolkningen.

[…]

Jag påstår inte att den gamle arkitekten Ilmar Reepalu skulle vara antisemit – långt därifrån! Men varför envisas han med att fälla nedsättande eller okunniga kommentarer om Malmös judar? Den ende som har svaret på frågan är Ilmar Reepalu själv.