Willy Silbersteins ledare publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2011

Det kom ett mail till Svenska kommittén mot antisemitism. En av våra vänner gjorde oss uppmärksamma på en insändare som tidningen Metro hade publicerat. Så här hade någon skrivit: ”ingen vågar stöta sig med Israel för det är de som styr hela världsekonomin”.
    
De som kan den antisemitiska historien blir inte förvånad. Ett – av många – teman i hatet mot judar är att de vill dominera världen, ”världsjudendomen” var ett klassiskt tema i Nazityskland och hade redan då långa, historiska rötter.
    
Det hörs ofta, också idag. Ibland försöker skribenter eller talare gömma sig bakom Israel. Men vi som är vana att jobba med de här frågorna reagerar direkt. För mönstret är så välbekant.
    
Att ett land, som verkligen inte tillhör de större, skulle styra hela världsekonomin är så absurt att jag inte tänker förnedra mig genom att i sak argumentera emot insändaren. Och låt mig, som jag alltid gör, betona att jag inte har några problem med saklig kritik mot Israel. Att kritisera israelisk politik, så som man kritiserar till exempel USA eller Ryssland, är inte antisemitism. Det är när kritikerna går över gränsen, och egentligen syftar på judar, som vi reagerar. Till exempel som i just det här fallet.

Det kanske mest skrämmande är att en etablerad tidning som Metro trycker en sådan insändare. Jag kontaktade chefredaktören Per Gunne. Han tog frågan på stort allvar och skrev så här:

Tack för ditt mejl. Du har rätt i din kritik. Insändaren borde inte ha publicerats. Anledningen är att den inte är sann. Israel styr inte hela världsekonomin. På Metros insändarsidor ska debattaket vara högt men samtidigt i god ton. Man är fri att ha sina egna åsikter men vi delar alla samma sanning. I morgon, läs måndag, tar vi upp misstaget på redaktionen för att minimera risken för framtida liknande klavertramp. Du har vår djupaste ursäkt.

Jag uppskattar de raka beskeden från Per Gunne. Men, som jag också skrev i ett svar till honom, jag önskar att han inte bara ber om ursäkt i ett mail, ställt till mig. Jag tycker att alla Metros läsare borde få veta att redaktionen hade gjort ett övertramp och, helt oavsiktligt är jag säker på, tagit ytterligare ett steg i en antisemitisk vandring som pågått länge och som tyvärr inte kommer att göra halt heller i våra, som vi ofta tror, upplysta tider.

Någon ursäkt i tidningen blev det inte.
    
Jag skriver detta av två skäl. Det ena är att berätta hur lätt det blir fel, hur lätt exempelvis en insändarredaktion helt mot sin vilja kan användas till hat och spridande av fördomar.

Men jag skriver också för att påminna om allt Svenska kommittén mot antisemitism gör. Allt kommer kanske inte fram och det här är bara en mindre sak i jämförelse med mycket annat.   

SKMA tvingas agera nästan varje vecka mot antisemitiska yttringar av olika slag – eller mot överseende med judehat. Ett exempel på det senare är Umeå Jazzfestivals agerande i fallet Gilad Atzmon (se artikel i detta nyhetsbrev).    

Vi har ett kansli med två personer som sliter hårt. Dagligen svarar SKMA på frågor och bistår lärare, elever och andra med information. Vi har i år redan skickat fler än 200 ungdomar från sex olika skolor på elevresor till Polen. Och fler elevresor väntar under hösten.

Vi har just genomfört en tvådagarsutbildning om Förintelsen för lärare och i månadsskiftet oktober–november arrangerar vi en studieresa för denna grupp till i Polen. Därefter följer ett seminarium för lärare i Jönköping där vi visar hur skolan kan arbeta med SKMA:s utbildningsmaterial. Det är glädjande att kunna meddela att det läromedel om antisemitism och fördomar som SKMA tillsammans med Forum för levande historia publicerade tidigare i år har beställts av mängder av skolor och trycks nu i en tredje upplaga!

Många av oss arbetar helt ideellt för att frågan om hat mot judar är så viktig. Och tyvärr, den har sannerligen inte blivit mindre viktig eller aktuell. Vi får många bevis på att antisemitismen frodas i Sverige. Ofta sammankopplad med oroligheter i Mellanöstern, men också ofta på egna ben, alltså ett hat mot personer bara för att de är judar, punkt slut.

Just för att frågan är så viktig känns det trist att vi i år haft större problem än tidigare med att få in medlemsavgifter. Visst, många betalar, dessutom har vi några generösa bidragsgivare. Men likafullt, fler har låtit bli att betala de hundralappar som jag faktiskt tror betyder mindre för de flesta personer än de gör för oss.

Så snälla, har du inte betalat din medlemsavgift, gör det. Är du osäker så kan du kolla med kansliet. Eller varför inte chansa och betala, trots att du kanske gjort det redan en gång?

Willy Silberstein

Ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism

Stöd Svenska kommittén mot antisemitism!
Plusgiro 30129-1    Bankgiro 861-6112