Publicerad i SKMA:s nyhetsbrev #2/2010

I våras samlades Sverigedemokraterna och andra högerpopulistiska partier till ett möte i Tyskland. Deras mål är att driva igenom en EU-lagstiftning mot byggandet av moskéer. Radioreportern Christoph Andersson var på plats – och gjorde ett tankeexperiment.

Gelsenkirchen i slutet av mars. Jag befinner mig i en stor sal i 1500-talsslottet Horst. Längst fram hänger ett jättelikt plakat. Det föreställer en kvinna i svart slöja och sju minareter. Under bilden står det ”Stoppa islam”. Ur högtalarna strömmar tonerna av ”Carmina Burana”, komponerat och hyllat i 30-talets Nazityskland. 250 personer applåderar.

— Dagens möte ska bli upptakten till en europeisk namninsamling mot byggandet av moskéer, säger mötesordföranden från det högerpopulistiska tyska partiet PRO NRW.

Patrik Brinkmann med bibel och livvakter vid valmöte i Krefeld 8 maj 2010. Foto: Christoph Andersson

Jag är på plats för att spela in ljud och röster till en kommande radiodokumentär om namninsamlingen. I den kan även Sverigedemokraterna tänka sig att delta. SD har skickat hit sin internationelle sekreterare Kent Ekeroth, 28. Han sitter på en av hedersplatserna. Till hans ära hänger en jättelik svensk flagga på väggen.

På första bänk sitter politiker från belgiska Vlaams Belang, österrikiska FPÖ, franska Nouvelle Droite Populaire, ett utbrytarparti från Front National, och ett katalanskt parti. Men också politikerna från PRO NRW. I delstatsvalet i maj hoppas de bli invalda i Nordrhein-Westfalens lantdag.

På mötet deltar även den svenske miljonären Patrik Brinkmann, som tidigare samarbetat med det högerextrema partiet NPD. Likaså hans förtrogne Andreas Molau, Waldorflärare från Niedersachsen. Han har tidigare kandiderat till posten som ordförande för NPD. Partiets kritiker kallar NPD för en modern motsvarighet till Adolf Hitlers NSDAP.

Samtliga partiföreträdare hoppas kunna samla ihop minst tre miljoner namn mot nya moskébyggen i EU. Kent Ekeroth räknar med att SD ska kunna bidra med uppåt 300 000. Det handlar inte om vilken namninsamling som helst, utan om en som tvingar EU-kommissionen att skriva ett nytt lagförslag – direktivet om att förbjuda nya moskébyggen.

Allt som krävs är minst en miljon namn, insamlade i ett ”betydande antal” EU-länder. Så står det i EU:s nya Lissabonfördrag. Något som ultrahögern inte är sen att utnyttja.

Knappt har mötet börjat förrän PRO NRW släpper in en skinnskalle med Lonsdalejacka i salen. Orden LoNSDAdale sticker till i ögonen. Det är en högerextrem symbol, som bärs av NPD:s anhängare. Bara bokstaven P fattas för att partinamnet NSDAP ska bli komplett – och bärandet av jackan ett lagbrott.

Visserligen säger sig partierna på mötet vara emot alla former av nazism och högerextremism, men tillåter både Brinkmann och Molau samt Lonsdalemannen att närvara.

Ett teveteam från tyska ZDF frågar sig hur det är möjligt och börjar filma mannen med jackan. I teamets sällskap finns också en forskare på högerextremism. Först när arrangörerna upptäcker vad som sker avvisas Lonsedalemannen. Under jackan bär han en T-shirt med texten ”Rudolf Hess” och en SS-tatuering.

Avvisningen är odramatisk. Även den dokumenteras av det tyska teamet. Men när mannen väl är ute ur salen uppstår rena lynchstämningen – mot ZDF-reportern, hans team och forskaren.
– Nazis raus, nazis raus! Ut med nazisterna!

Svensken Patrik Brinkmann vrålar kanske mest av alla. Han är knallröd i ansiktet. Två PRO NRW-politiker skriker direkt i reporterns öron. En av dem sticker till och med sina fingrar rakt i hans ansikte. Gång på gång. Teamet och forskaren pressas våldsamt ner i en trappa.

Sverigedemokraternas riksdagskandidat Kent Ekeroth sitter fem meter bort.

Efteråt säger han sig inte ha sett vad som skett. Han anser att attacken mot teamet knappt är värd en kommentar. Händelsen är ju ”irrelevant” i förhållande till kampen mot islam.

Filip Dewinter Vlaams Belang i Gelasenkirchen i mars 2010. Foto: Christoph Andersson

Senare äntras talarstolen av den flamländske parlamentarikern Filip Dewinter, ledare för Vlaams Belang.
— Om islamkritik anses vara islamofobi, då är det var och ens plikt att vara islamofob! utropar han och liknar islam med ett ”rovdjur, berett att störta sig över det svagaste offret”.

Han anser också att dagens mångkulturella Europa skadar civilisationen på samma sätt som immunsjukdomen AIDS skadar människokroppen. I talet vänder han sig direkt till genomsnittsmuslimen, kallad Muhammed.
— Vill Muhammed slakta djur enligt sina ritualer eller dagligen lyssna på böneutrop, så är det inget problem. Det ska vara fullt möjligt, men bara i hans ursprungsland!

Kent Ekeroth gillar talet, men kan ingen tyska och säger sig bara förstå andemeningen. Därefter bjuds han själv upp i talarstolen.
— Nu kommer vår hedersgäst från Sverige! säger mötesordföranden.

Den unge Sverigedemokraten säger sig vara glad att få delta i ”försvaret av den västerländska civilisationen”. Hans förebild är Winston Churchill och dennes kamp mot Nazityskland.
— Vårt hem är återigen i fara, säger Kent Ekeroth och syftar på islam.

Han berättar om Sverige och pekar på hur ”illa situationen blivit”. Statsminister Fredrik Reinfeldt, oppositionsledaren Mona Sahlin och Maud Olofsson sviker svenskarna . I hans ögon är Sverige nästan som en ”diktatur”. Muslimerna är för många. Deras barn får till och med skolledigt under muslimska högtider.
— Islamiseringen av Sverige har också lett till våldsamheter, påstår Kent Ekeroth. Den judiska befolkningen i Malmö tvingas fly på grund av attacker från den muslimska befolkningen!

Han beskriver stadsdelen Rosengård som ”ett islamiserat territorium”.
— Om detta är tacken för att vi öppnat vårt land för dessa människor, så har jag bara en sak att säga: Tack så mycket och adjö. Åk hem!
Applåderna får nästan slottstaket att lyfta. Visserligen har judar i Malmö farit illa av ökande antisemitism, men Kent Ekeroth vill få det att se ut som att alla Malmös muslimer tvingat alla judar att lämna staden.

Kent Ekeroth i Gelsenkirchen mars 2010 t v FPÖ-politikern Wolfgang Jung, fd österrikisk militärattaché i Sverige. Foto: Christoph Andersson

— Att det var så illa i Sverige visste jag inte, säger en förfärad FPÖ-politiker.

Det slår mig att ultrahögerns retorik bygger på att skruva fakta 180 grader. Likaså att ge vedertagna begrepp samt ord en ny innebörd. Journalister och antinazister görs till – nazister. AIDS jämställs med islam, indirekt med muslimer. Samtliga Malmös muslimer framställs som ondskefulla. Och statsmannen Winston Churchills namn utnyttjas för att ge yttersta högern politisk legitimitet.

Samma strategi anammar några av yttersta högerns företrädare i Gelsenkirchen. Ena stunden samarbetar de med NPD och välkomnar en man med SS-tatuering på mötet. Andra stunden vill de framställa sig som genuina anti-antisemiter och lika genuina antinazister, beroende på vad som passar bäst för stunden. Jag bestämmer mig för att pröva ultrahögerns trovärdighet med ett tankeexperiment – och ersätter ordet islam med ordet judendom. Resultatet blir intressant:

– Judendomens utbredning kan jämföras med AIDS.
– Judendomen är ett ”rovdjur, berett att störta sig över det svagaste offret”.
– Judarna är för många. Deras barn får till och med skolledigt under judiska högtider.
– Byggandet av nya synagogor ska förbjudas.
– Det är var och en plikt att vara antisemit.

Retoriken påminner om NSDAP:s. Det är bara hatobjekten som bytts ut, annars är allt sig nästan likt. Frågan är bara hur väljarna reagerar.

I början på maj, sex veckor efter mötet i Gelsenkirchen, äger valet rum i Nordrhein-Westfalen. PRO NRW får 1,4 procent av rösterna, NPD och högerpopulistiska Republikanerna 1,1.

Å ena sidan visar resultatet att en överväldigande väljarmajoritet inte vill se yttersta högerns företrädare i delstatsparlamentet. Å andra sidan leder förlusten av 2,5 procent väljare till stora problem för de etablerade partierna. Inget av dem får nämligen egen majoritet. I två långa månader pågår fruktlösa försök att bilda olika regeringskoalitioner. Först i mitten på juli bestämmer sig socialdemokraterna för att bilda en minoritetsregering.

Kort sagt: Yttersta högerns lilla väljarkår har lyckats göra Tysklands folkrikaste delstat politiskt instabil, utan att ens få en enda plats i delstatsparlamentet.

Drygt fyra månader efter valet i Nordrhein-Westfalen går även Sverige till val. Men här får Sverigedemokraterna knappt sex procent av rösterna – och blir vågmästare i Riksdagen. En av de nya riksdagsmännen är – Kent Ekeroth.

Resultatet utöser jubel hos PRO NRW, FPÖ, Vlaams Belang och andra partier på yttersta högerkanten. Under de kommande fyra åren väntas Riksdagshuset i Stockholm bli en vallfärdsort för Europas växande ultrahöger.

Jag frågar mig hur det kunde gå så här långt. Svaret är att det kanske gjordes alldeles för få tankeexperiment i den svenska valrörelsen. Sverigedemokrater som Ekeroth lyckades göra muslimer och islam till måltavlor, utan att bli tilltäckligt ifrågasatt eller möta tillräckligt med protester. Nästa gång kan siktet lika gärna riktas mot judar, romer eller alla oss andra, som inte heller anses passa in i det framtida Sverigedemokratiska folkhemmet.

CHRISTOPH ANDERSSON

Författaren har gjort flera P1-dokumentärer om ultrahögern. Han är aktuell med boken ”Från gatan in i parlamenten – om extremhögerns väg mot politisk makt” (Norstedts).