Nyligen släppte Brå rapporten Hatbrott 2009. Rapporten visar att 250 hatbrott med antisemitiska motiv anmäldes 2009. Det innebär en ökning med 57 procent i förhållande till 2008.

Antisemitiska hatbrott sorteras sedan förra året under kategorin ”antireligiösa” hatbrott. Av de anmälda brotten i denna kategori var 42 procent antisemitiska, 33 procent islamofobiska och 25 procent övriga antireligiösa.

Det är en oroande utveckling som, likt annan intolerans, måste motarbetas på flera fronter.  Det handlar inte bara om polisens arbete utan också om att politiker och andra opinionsbildare identifierar antjudiska hatbrott som uttryck för hat mot judiska svenskar och inte som anti-israeliska attacker. Det är också uppenbart att mer utbildning om antisemitism behövs för att motverka de antijudiska attityder som leder till hatbrotten.

Nyheter om BRÅ:s rapport:

TT: Fler anmälningar av antisemitiska hatbrott [1/7]
SVT Sydnytt: Farligast att vara jude i Skåne [1/7]
Expo: Antisemitiska hatbrott ökar [2/7]

Kommentarer till rapporten:

Sydsvenskan: Skånsk dynga [2/7]
NWT: Bekämpa judehatet [3/7]
HD: Värden att värna [3/7]
Peter Götell: Tecken på tillvänjning?
Mikael Abramsson (S-info): Hatet mot judar ökar [3/7]

/Jonathan Leman