Isak Nachman, rabbin i Stockholm, har under sommaren vid två tillfällen utsatts för antisemitiska hot och antijudiska skällsord.

Den 7 juli anlände Isak Nachman med Arlanda Express till Stockholms centralstation. På huvudet hade han en judisk huvudbonad, kipa. Isak började promenera hemåt.

Vid hörnet Gamla Brogatan och Vasagatan mötte han fyra yngre män i 20-årsåldern.
De började skrika: du ska dö, jävla israel, jävla mördare, ska du ha spö…

– Därefter började de prata på arabiska och följa efter mig, berättar Isak Nachman. Jag blev irriterad och visade det också. Samtidigt började situationen kännas obehaglig eftersom de fortsatte att följa efter mig. Jag började därför småspringa. Tack och lov råkade en ledig taxi komma just då, så jag tog den och kunde åka hemåt, varpå de fyra männen gick åt ett annat håll.

Isak Nachman har bott i Sverige sedan 1976, han är född i Israel. Något liknande har aldrig hänt tidigare, säger han.

– Det är obehagligt att något sådant kan hända bara för att jag bar kipa och därmed visade att jag är jude.

– Vi har fått en mycket råare ton i det offentliga rummet. Vi har till exempel kommunalpolitiker som säger att judar tydligt ska ta avstånd från vad som händer i Israel, annars riskerar de att utsättas för angrepp. Jag tror att den typen av uttalande gör att ribban sänks, att det blir mer legitimt att ge sig på, i första hand Israel, men också judar i allmänhet. För många har svårt att skilja mellan Israel och judar, säger rabbin Nachman.

Bara ett par veckor senare råkade han ut för ytterligare en incident. Isak Nachman hade besök av två rabbiner från utlandet. Utanför Dramaten i Stockholm stannade en bil, varefter en av personerna vevade ned rutan och skrek: jävla judar.

Den första händelsen har rapporterats till Stockholmspolisen.