Ledare: ”… en oas för det friare tänkandet …”

För det första är det beklagligt att debatten periodvis har kommit att handla om yttrandefriheten. Detta var inte ursprungligen – och bör inte heller vara – en debatt om pressfriheten i Sverige. I stället är huvudfrågan vad vi som läsare borde kunna förvänta oss av landets största dagstidning i fråga om pressetik, faktakontroll och ansvarstagande.

Läs hela texten här.

AV JESPTER SVARTVIK

Aftonbladet har sedan länge ett problematiskt förhållande till judar

Är Aftonbladet en antisemitisk tidning? Nej, men tidningen är ofta både blind och döv inför antisemitismens uttryck. Publiceringen av Donald Boströms artikel var inte ett olycksfall i arbetet, utan utgör ett exempel på en tendens.

Läs hela texten här.

AV JONATHAN LEMAN OCH CHARLOTTE WIBERG

Det är dags att Aftonbladets ansvarige utgivare börjar ta ansvar

På SVT Debatt (27/8) hävdade Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare, att antisemitism är liktydigt med hets mot folkgrupp. Hans argument var att om texter i Aftonbladet inte bröt mot lagen om hets mot folkgrupp kunde de inte vara antisemitiska. Den som menar att Aftonbladet flirtat med antisemitism eller fört fram antijudiska påståenden är enligt Helin skyldig att lägga fram bevis för att Aftonbladet brutit mot lagen.

Läs hela texten här.

AV JONATHAN LEMAN

Judehat enar extremister

Vårens kulturdebatt om poeten Mohamed Omars omvändelse till religiös fanatism missade mycket av den mest intressanta aspekten av historien. Medan många kulturskribenter med bestörtning och häpnad konstaterade den nya mörka väg som Omar slagit in på så framträdde på hans egen blogg ett intressant ljusfenomen. Från de mörkaste skrymslen dök de plötsligt upp och gav varandra de varmaste sympatiyttringar, extremister under vitt skilda fanor.

Läs hela texten här.

AV MAGNUS SANDELIN

En uttalad Hitlerbeundrare

I våras var det dags igen. Ahmed Rami, mannen bakom den öppet nazistiska närradiostationen Radio Islam, bjöds in till Linköpings universitet som om han varit en seriös debattör i yttrandefrihetsfrågor.

Läs hela texten här.

AV HÅKAN HOLMBERG

”Sionismen bakom världsproblemen”

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad har under senare tid hållit två tal i FNforum i vilka sionismen beskrivits som orsak till världsproblemen. I delar av den svenska debatten tycks man ha svårt att identifiera det antisemitiska budskapet i hans propaganda.

Läs hela texten här.

AV CHARLOTTE WIBERG

Antisemitiskt parti i franska EU-valet

Under ledning av den franske komikern Dieudonné, som tidigare har dömts till böter för antisemitiska uttalanden, kandiderade Antisionistiska listan i franska EU-valet. Även om ingen av listans kandidater valdes är händelsen oroväckande. Det skriver Jean-Yves Camus, verksam vid Institut de Relations Internationales et Stratégiques (IRIS) i Paris.

Läs hela texten här.

AV JEAN-YVES CAMUS