Ledare: Goda nyheter i måndagens tidning?

SKMA är en antirasistisk organisation som har specialiserat sig på att upplysa om och argumentera emot antisemitism. Det var därför som SKMA den 12 februari i en artikel i Sydsvenskan uppmärksammade det problematiska i att en ledare för ett riksdagsparti anger som en av sina favoriter en blogg som under förevändning att kritisera Israel sprider antisemitism.

Läs hela texten här.

AV JESPTER SVARTVIK

Intervju: Antisemitiska stämningar på svensk gymnasieskola

Sedan introduktionen i klassen har en del elever öppet uttryckt sig antisemitiskt med ord som ”Hitler gjorde rätt” och ”jag hatar judar”. Några elever säger att ”det var judarna som dödade Jesus”.
Sanna berättar att hon dagligen hör antisemitiska yttranden på skolan. Oftast är det just judar och deras påstått dåliga egenskaper som står i fokus.
– Ordet ”jude” används av vissa som skällsord på skolan, för att beskriva allt man tycker är dåligt, säger Sanna. Det har blivit en allmänt vedertagen jargong. Till exempel säger man ”din jävla jude, gå inte före i matkön!”.

Läs hela texten här.

AV JONATHAN LEMAN

Gästkrönika: Ett råd som förlorat sin trovärdighet

FN:s säkerhetsråd har varit katastrofalt dåligt på att agera i humanitära frågor som till exempel folkmordet i Darfur. När nu FN:s råd för mänskliga rättigheter återigen kapats av auktoritära regimer som själva bryter mot de rättigheter de tagit sig an att försvara, är det viktigt att åtminstone våga tänka i dessa banor. Och att tänka fritt, det är ännu inte straffbelagt av människorättsrådet.

AV LISA BJURWALD

Läs hela texten här.

Antisemitism och en vänster som inte lär sig

Nej, antisionism är inte principiellt detsamma som antisemitism, men det är dags för eftertänksamma sinnen – speciellt till vänster – att oroa sig över hur mycket antisemitismen och antisionismen delar, hur mycket de dominerande arterna av antisionism uppmuntrar antisemitism.

Läs hela texten här.

AV MITCHELL COHEN

Efter elevresan blev Sara och Erica resurspersoner på sin skola

Att läsa om antisemitism, nazism och Förintelsen är en sak, menar Erica och Sara. Det är när man är i den miljön som bitarna faller på plats.
– När man står där så är det inte bara en historisk plats, utan en verklig plats.
Erica menar att hon förstod att det hon läst om verkligen hade hänt.

Läs hela texten här.

AV EWA WYMARK

The 6th International Conference on Holoaust Education

I juli 2008 anordnade Yad Vashem i Jerusalem för sjätte gången en konferens kring ”Holocaust Education”. Från 53 olika länder kom lärare och andra ”educators” för att under fyra intensiva dagar lyssna till föredrag och delta i ett utbyte av kunskaper och pedagogiska idéer i workshops, diskussioner och debatter.

Läs hela texten här.

AV PER HÖJEBERG

SKMA sammanfattar Ohly-Jinge-affären

Gazakriget utlöste reaktioner där legitim kritik av Israels politik i vissa fall förenades med antisemitiska budskap. Det var med stor oro som Svenska kommittén mot antisemitism kunde notera att dessa budskap för det mesta möttes av tystnad och något som även från politiskt håll kunde tolkas som en ökande acceptans.

Det blev särskilt tydligt när Vänsterpartiets ledare Lars Ohly, i en annonsbilaga till tidningen Journalisten (2/2009), uttryckte sin uppskattning för en blogg med antisemitiskt innehåll. SKMA:s ordförande Jesper Svartvik skrev tillsammans med sex styrelsemedlemmar, den 12 februari 2009, en debattartikel i Sydsvenskan där Lars Ohlys val av blogglektyr starkt kritiserades. Samtidigt uppmanades ledande företrädare för demokratiska partier och rörelser att bryta tystnaden, att tydligt och konsekvent fördöma alla budskap med rasistiskt, antisemitiskt och islamofobiskt innehåll.

SKMA:s artikel väckte diskussion både på tidningarnas ledarsidor och i bloggosfären. Nedan återges den nämnda debattartikeln i sin helhet följd av en sammanfattning av den efterföljande debatten.

Läs hela texten här.

AV CAROLYN ÖSTBERG OCH JONATHAN LEMAN

Länkar till de olika debattinläggen finns här.