”Antisemitisk blogg Ohlys favorit”

I kölvattnet efter Gazakriget blandas legitim kritik av Israels politik allt oftare med öppet antisemitiska budskap. Särskilt oroande är att sådana budskap möts av en växande acceptans också inom etablerade politiska partier. Att Vänsterpartiets ledare Lars Ohly nyligen angav en grovt antisemitisk blogg som en av sina favoritbloggar är skrämmande och illavarslande, skriver Jesper Svartvik, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), tillsammans med sex styrelseledamöter i SKMA i Sydsvenskan i dag (12/9 2009).

I en annonsbilaga till senaste numret av Journalisten (2/2009) meddelade Lars Ohly att bloggen Jinge är en av hans favoritbloggar. ”Judar” och ”Israel” utgör ett huvudintresse i denna blogg och ämnena behandlas regelmässigt utifrån anti­judiska stereotyper och demoniserande bilder. I all oändlighet upprepas budskap som ”Hade Obama inte krälat framför den judiska sionistmaffian AIPAC & Co hade vi aldrig hört talas om honom, USA:s politik styrs direkt från Tel Aviv”, ”Ett tips är att om man vill veta mer om hur världen styrs, kan man alltid lägga till Rothschild, Rockefeller eller Kissinger som ett extra sökord”, ”Sionisterna med förintelseindustrins miljarder dollar har köpt upp allt motstånd inom de viktigaste sektorerna runt om i världen”, ”Talmud uppmuntrar judarna att ta död på kristna”, och så vidare i samma stil.

Tror Lars Ohly att antisemitiska föreställningar och idéer är detsamma som kritik av Israel? Känner han inte igen vad flertalet inom den politiska vänstern på 1940-talet omedelbart hade identifierat som antisemitiska idéer och språkbruk?, frågar Svartvik och SKMA.

Det är hög tid att också ledande företrädare för demokratiska partier och rörelser bryter sin tystnad. Det är inte pliktskyldiga avståndstaganden och fördömanden som behövs, utan en på kunskaper och demokratisk övertygelse baserad klar och konsekvent hållning mot rasistiska, antisemitiska och islamofoba budskap och handlingar.

Läs debattartikeln i Sydsvenskan här.

För frågor kontakta Lena Jersenius Kanslichef SKMA

Box 22 330, 104 22 Stockholm

Telefon: 08-667 6090

www.skma.se

Bland reaktionerna:  SvD ledarblogg, UNT ledarloggMagnus Sandelin, Charlotte Wiberg, Västerbottens-Kuriren, Barometern och Marcus Svensson (SMP).

Uppdatering: SKMA visar exempel på antisemitsmen på Jinge.se.