Trump och Rees-Mogg exploaterar konspirationsteorier om ”Soros”

Konspirationsteorierna, ofta antisemitiskt färgade, om ”Soros” fortsätter att spridas med full kraft. SKMA har bl a uppmärksammat hur de t ex används för att utmåla Greta Thunberg som ett verktyg för ”Soroskonspirationen”.

Men konspirationsteorierna artikuleras återkommande även av ledande politiker i flera länder. Under de senaste dagarna har de (återigen) exploaterats av USA:s president Trump, denna gång för att misstänkliggöra visselblåsaren som slog larm om Trumps samtal med Ukrainas president, som ledde fram till hotet om riksrätt. De har även utnyttjats av den brittiske politikern Jacob Rees-Mogg, konservativ gruppledare i parlamentet och ledande brexitör, för att misstänkliggöra den opinion som vill att Storbritannien ska stanna i EU.

ADL:s ordförande Jonathan Greenblatt kommenterade Trumps utfall på Twitter: ”Invoking George Soros as a puppet master behind current events is an anti-Semitic trope. Such insinuations are dangerous and have no place in our political discourse.”

Historikern Tanja Bueltmann skrev Rees-Moggs uttalande: ”Today Mr Rees-Mogg stood in Parliament and said: ”remoaner funder-in-chief … one George Soros”. A line straight out of the far-right antisemitic playbook.”