SKMA:s ordförande Willy Silberstein om terrorn i Trollhättan

Polisen har idag meddelat att gårdagens fasansfulla attack på en skola i Trollhättan, där en elev och en elevassistent dödades och två andra skadades svårt, var ett rasistiskt motiverat hatbrott.

Enligt polisen ska gärningspersonen ha valt ut mörkhyade personer som offer, och i en “handling” ska han ha tydliggjort att “utlänningar” var målet för dådet. Expo skriver att gärningspersonen i sociala medier ska ha visat sympati för högerextrema, rasistiska och antisemitiska idéer.

Det som inträffat är djupt chockerande, men tyvärr inte helt överraskande. Vi har sedan länge kunnat se hur hatet och hetsen mot olika grupper blivit allt mer aggressivt, inte minst i sociala medier. Antalet anmälda hatbrott var förra året det högsta som någonsin uppmätts, samtidigt som uppklarningen av brotten förblir oacceptabelt låg. Denna utveckling måste nu vändas. Hotet från högerextremister och andra hatspridare måste tas på mycket större allvar. Annars väntar nya katastrofer.

Willy Silberstein
Ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism