Willy Silbersteins tal i Vasaparken den 4 april

SKMA:s ordförande Willy Silbersteins tal vid manifestationen för allas lika värde i Vasaparken, Stockholm, den 4 april 2014

Vi har läst om det i historieböckerna. Hur judiska byggnader klottrades ned med hakkors och hatets ord. Det skedde i Tyskland på 30-talet.

Nu ser vi det i Sverige – år 2014.

Det målas åter hakkors på väggar – och har gått så långt att ordet jude i en del svenska skolor blivit ett skällsord.

Detta är inte vårt Sverige.

I vårt Sverige får alla vara dem de vill vara.

I vårt Sverige ska inte muslimer mötas av hakkors när de går för att be i moskén vid Björns Trädgård här i Stockholm. Detta skedde i början av det här året.

I vårt Sverige får vi alla bli förälskade i vem vi vill. Att andra ska ha synpunkter på denna, den mest privata av sfärer är självklart helt orimligt.

Det låter lätt som en kliché, men jag menar varje stavelse när jag säger att i vårt Sverige är precis alla människor lika mycket värda.

I vårt Sverige är det inte romer åt vänster och andra åt höger i frukostmatsalen på ett hotell i Stockholm, ett hotell som heter Sheraton, lägg gärna det på minnet.

I vårt Sverige går judar till sin synagoga och muslimer till sin moské utan att riskera att mötas av hakkors eller andra former av förakt.

Willy Silberstein talar i Vasaparken

Willy Silberstein talar i Vasaparken

Nyligen berättade TV4 om hur Svensk-tyska föreningen lät en gammal nazist skriva om föreningens historia under andra världskriget.

Författaren är en man som tycker att Hitler inte bara ska bedömas efter sina fel utan också utifrån sina förtjänster. Han ifrågasätter om det verkligen var sex miljoner judar som mördades under kriget.

Att svensk-tyska föreningen sätter en gammal nazist att skriva om föreningens historia är ytterst pinsamt.

Att drottning Silvia, en symbol för oss alla, att Silvia står som beskyddare för denna förening är också pinsamt – och jag hoppas innerligt att detta ändras.

 

Kära vänner, jag är glad att ni är här idag. Ni visar att ni bryr er.

För vi måste komma ihåg att det största hotet idag inte är ondskan. Det största hotet är likgiltigheten.

De onda är ändå inte så många. I vårt Sverige visar vi, en stor majoritet, vår avsky när hatet, rasismen visar sitt fula tryne.

Först då får vi ett Sverige som jag tror att de flesta av oss vill ha.

 

Som ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism vill jag självklart rikta stor uppmärksamhet på det judehat som tycks växa i Sverige, visste ni t ex att i EU är 22 procent av judarna rädda att visa att de är judar.

I Sverige är det mer än dubbelt så många. I Sverige är 49 procent, varannan jude, rädd att visa vem han eller hon är.

Barn från judiska skolan får inte skylta med att de är judar – av säkerhetsskäl.

I Malmö gick hatbrottsstatistiken ned dramatiskt plötsligt. Det var när stadens rabbin köpte bil. Då gick han inte längre på Malmös gator och blev spottad på, trakasserad och hotad. Det är en bild av verklighetens Sverige år 2014.

 

I vårt Sverige får alla, judar, muslimer, romer, homosexuella, vara dem de vill vara.

Det är vårt Sverige.

Willy Silberstein

Ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism