Talesman för Örebromoské: Israels fd premiärminister ”gjorde blodpudding av barn”

Här kanske ett nytt uppslag för Donald Boström och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg? Talesmannen för Örebromoskén i Vivalla, Aisar Al Shawabkeh, har på Facebook nämligen återgivit en skröna som har visst släktskap med de ”berättelser” Boström och Linderborg vidareförmedlade om hur Israel – i maskopi med ”rabbiner” i USA – rövade bort och dödade palestinier för att stjäla deras organ. Talesmannens variant lyder: När Israels just avlidne fd premiärminister Ariel Sharon ”skulle fira sin födelsedag beordrade han några israeliska soldater att slakta och tömma några palestinska barn på blod. Han skulle använda deras blod till att göra i ordning blodpudding och servera på hans födelsedagskalas. […] Denna berättelse har våra äldre berättat om och några av dessa barn kände dem och kände även deras föräldrar.”

Påståendena återknyter till historiskt rotade blods- och ritualmordsanklagelser, antisemitiska mytbildningar som fortfarande är i omlopp, ibland i moderniserade former, i synnerhet i Mellanöstern men även i andra delar av världen. (Temat uppmärksammades bl a i samband med debatten om Omar Mustafa och Islamiska förbundet, då organisationen till en konferens i Stockholm 2011 inbjudit en föreläsare, Salah Sultan, som bl a propagerat myten om judiska ritualmord.)

Efter att Nerikes Allehanda uppmärksammat påståendet säger sig talesmannen ta tillbaka uttalandet om ”blodpuddingen”. Samtidigt säger han: ”Jag vet inte om jag tror på att Sharon druckit blod eller inte”. Som brukligt är när någon ger uttryck för antisemitism betonar talesmannen att han ”absolut inte stödjer antisemitismen”.