Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och rasism

Ingrid Carlqvist: ”De som gått i bräschen för Sveriges grymma förvandling till Absurdistan är judar”

Den antimuslimska opinionsbildaren Ingrid Carlqvist, som har en lång historia av samarbete med SD, meddelade i poddsändningen ”Ingrid & Conrad” 6/2 2017 att ”De som gått i bräschen för Sveriges grymma förvandling till Absurdistan är judar”. Med detta menas att judar varit en avgörande drivkraft bakom Sveriges omvandling till ett, i Carlqvists ögon, förhatligt mångkulturellt samhälle.

Detta påtalas dock inte, hävdar Carlqvist, då det ”finns en sådan enorm skräck bland samhällsdebattörer över att tala om judiska organisationer och lobbyister”. Ett av Carlqvists hatobjekt är SKMA, som hon liknat vid judar som ”stöttade Hitler”.

I högerextrema, antisemitiska miljöer är propagandan om hur judiska ”intressen” ligger bakom invandring, mångkulturella samhällen osv i väst central. Carlqvist meddelade 2016 att hon var öppen för samarbete med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Enligt ”Inte rasist, men” föreläste Carlqvist under 2016 för SD i Jönköping.

SKMALäs resten

”Studio ett” och SKMA i debatt om Claes Ryn, antisemitism och högerradikalism

SKMA uppmärksammade den 3/2 att Sveriges Radios ”Studio ett” bjudit in Claes Ryn för att som statsvetare kasta ljus över Vita husets chefsstrateg Steve Bannon och ”turbulensen kring den nytillträdde presidenten Donald Trumps många och radikala politiska åtgärder”.

SKMA riktade kritik mot att Ryn endast presenterades som statsvetare när han dessutom är en opinionsbildare långt ute på högerkanten som sprider antisemitiska konspirationsteorier liksom mot att han tilläts ge en synnerligen problematisk och vilseledande bild av Bannons och andra aktörers politiska åskådning utan att möta kritiska följdfrågor. SKMA tog också fasta på att Ryn i ”Studio ett” 2011 framförde en antisemitisk konspirationsteori om att judar genom en hemlig ”permanent regering” styrde USA och att han inte heller den gången möttes av kritiska följdfrågor.

Den 7/2 svarade ”Studio ett” på SKMA:s kritik, ett svar som SKMA samma dag replikerade på. Nedan återges hela debatten. Först följer SKMA:s första inlägg, därefter ”Studio … Läs resten

”Studio ett” bjöd in antisemitisk konspirasist, presenterade honom som expert, ställde inga kritiska frågor – och det var inte första gången

Den 31 januari sände Sveriges Radios ”Studio ett” ett inslag om president Trumps chefsstrateg Steve Bannon, vars inflytande över den nya administrationen av många bedömare anses stor. Häromdagen meddelades att Bannon även fått en plats i presidentens nationella säkerhetsråd.

Bannon var tidigare chef för Breitbart News, en sajt på den yttersta högerkanten som sprider s.k. ”alternativa” nyheter, ofta med en rasistisk eller sexistisk inramning. Sajten har också uppmärksammats för antisemitiska budskap. Bannon har själv sagt att Breitbart News utgör en plattform för ”the alt-right”, en högerextrem, antisemitisk rörelse som stöttat Trump.

SR studio ett med rynFör att kasta ljus över Bannon och ”turbulensen kring den nytillträdde presidenten Donald Trumps många och radikala politiska åtgärder” hade ”Studio ett” bjudit in Dagens Nyheters USA-korrespondent Martin Gelin och den i USA verksamme svenske statsvetaren Claes Ryn.

Ryn är emellertid inte endast statsvetare utan också en opinionsbildare långt ute på högerkanten som sprider antisemitiska konspirationsteorier. När Ryn … Läs resten

Johannes Wahlström försöker rehabilitera antisemitisk skröna

I en bisarr artikel i Expressen den 1/2 hävdar Johannes Wahlström, frilansjournalist och, tillsammans med sin far, den högerextreme antisemiten Israel Shamir, medarbetare i Wikileaks, bl.a. att Expressen och ”systermedier inom samma koncern” – läs: Bonniermedier – under lång tid undanhållit sanningen för svenska läsare och terroriserat ”oliktänkande”, men att ”skräckväldet” nu är på väg att falla. I samma text passar Wahlström även på att ta sin famösa text ”Israels regim styr svenska medier”, publicerad i Ordfront magasin 12/2005, i försvar. Artikelns verklighetsbeskrivning stämmer och den kritik som gjorde gällande att texten inbegrep antisemitiska föreställningar saknar grund, låter han meddela.

Med anledning av att Wahlström nu på nytt söker rehabilitera en artikel som var både falsk och farlig finns det skäl att påminna om följande: Texten, som Ordfront magasin sedermera tog avstånd från och ursäktade sig för, byggde på förfalskade och förvrängda citat och referat, och vävdes samman av en … Läs resten

Video: Panelsamtal om instrumentalisering av Förintelsen och exkludering av antisemitism i antirasistisk opinionsbildning. SKMA:s konferens om samtida antisemitism 10/11 2016

Den 10 november 2016 arrangerade SKMA en konferens om samtida antisemitism i Sverige och Europa. Under konferensen hölls ett panelsamtal på temat ”Instrumentalisering av Förintelsen och exkludering av antisemitism i antirasistisk opinionsbildning”. I panelsamtalet deltog Stéphane Bruchfeld, idéhistoriker knuten till Hugo Valentin-centrum vid Uppsala universitet och styrelsemedlem i SKMA, Moa Matthis, fil.dr. i litteraturvetenskap, författare och kritiker i bl.a. DN, och Linnéa Sjödin, frilansskribent, litteraturvetare och ansvarig utgivare för kulturplattformen Kultwatch. Moderator var Svante Weyler.

Samtalet kan ses här:

Läs SKMA:s rapport från konferensen.

SKMALäs resten