Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och rasism

Håkan Holmberg till minne

Det är med stor sorg vi mottagit beskedet att vår tidigare ordförande Håkan Holmberg gått bort.

Håkan ledde Svenska kommittén mot antisemitism mellan 1989 och 1998 då kommittén med begränsade resurser och svagt stöd länge fick arbeta i motvind. Det var en tid då nynazister utförde flera brutala våldsdåd, inklusive flera mord, och hetsen mot judar, invandrare, homosexuella och andra minoriteter blev allt mer aggressiv.

Parallellt hade närradiostationen Radio Islam inlett sina sändningar. Under en rad år spreds grovt judehat och propaganda som förnekade Förintelsen i etern. SKMA slog larm och anmälde sändningarna till JK, men protesterna mot Radio Islam var få. Sympatierna och ursäkterna för hatpropagandan var desto fler. Radio Islam försvarades av såväl extremhögern som av vissa vänsterkretsar och s.k. ”antisionistiska” opinionsbildare samt akademiker som professorerna Jan Bergman och Jan Hjärpe. JK åtalade trots det radiostationens ansvariga utgivare som fälldes för hets mot folkgrupp i både tingsrätt och … Läs resten

Hetsen mot judar i Malmö kräver tydlig markering

Fredagen 28 augusti genomförde anhängare till den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan och dennes parti Stram kurs antimuslimska manifestationer i Malmö. Vid ett tillfälle eldades ett exemplar av koranen upp, vid ett annat sparkades en koran omkring på Stortorget. Enligt DN grep polisen sex personer misstänkta för hets mot folkgrupp. Paludan själv stoppades vid gränsen och delgavs ett tvåårigt inreseförbud till Sverige.

Manifestationerna ledde till protester, och delar av dessa övergick under kvällen i ett våldsamt upplopp. Under upploppet ska enligt Sydsvenskan och SVT antijudiska budskap ha skrikits på arabiska. Deltagare ska ha skanderat den sk. Khaybar-ramsan: ”Khaybar, Khaybar, o judar, Muhammeds armé ska återvända”. Dessa hotfulla slagord, som är vanliga i arabisk och islamistisk antisemitisk agitation, refererar till berättelsen om hur Muhammeds styrkor besegrade judarna i Khaybar på den arabiska halvön på 600-talet. ”Nu ska polisen utreda händelserna som kan komma att rubriceras ’hets mot folkgrupp’”, skriver Sydsvenskan.

Denna … Läs resten

Donald Boström fortsätter vilseleda om famös organstöldsskröna

Donald Boström fortsätter att sprida dimridåer om sin famösa artikel ”Våra söner plundras på sina organ” som Aftonbladet-Kultur publicerade 2009, en text som lät förstå att Israel fångade in och dödade palestinier i syfte att stjäla deras organ och insinuerade att verksamheten bedrevs i maskopi med rabbiner i USA.

I en replik (11/8) på en ledare i SvD, som påmint om Boströms skröna, påstår han återigen att artikeln från 2009 skulle ha handlat om skandalen vid det rättsmedicinska institutet Abu Kabir i Israel. Denna skandal – omskriven sedan 1990-talet och under 00-talet genomlyst i en statlig utredning och rättsprocesser – handlar om hur en grupp rättsläkare under ett stort antal år tagit organ och vävnader från avlidna utan medgivande från anhöriga. Kroppsdelarna kom från döda israeler, palestinier, turister och gästarbetare, och förmedlades till transplantationer och forskning.

Men Boströms artikel handlade inte alls om skeendena vid det rättsmedicinska institutet och dess … Läs resten

M-riksdagsman fördömer rapportering om högerextremt arrangemang

Expo rapporterar att en ”alternativ” bokmässa, arrangerad av individer knutna till den radikalnationalistiska miljön, ska äga rum i Stockholm den 26 september. Bland talarna återfinns individer med bakgrund i den svenska vit makt-rörelsen, rasister, islamofober och antisemiter, inklusive förintelseförnekare som Ingrid Carlqvist. Expo uppmärksammar också att industrimannen Karl Hedin ska medverka för att tala om en ny bok och ställer kritiska frågor till honom om detta.

Expos granskning är viktig och bör noteras av alla som oroas över hur den antidemokratiska och radikalnationalistiska miljön utvecklas i Sverige.

Den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman är emellertid av en annan uppfattning. I en tweet fördömer han Expos artikel som ett oacceptabelt angrepp på den ”alternativa” bokmässans talare. ”I ett öppet fritt demokratiskt samhälle så måste olika röster få komma till tals”, tillägger Beckman. Detta är riktigt men det är inte det saken gäller. Expo har inte hävdat att bokmässan inte ska få äga … Läs resten

Om Kajsa Ekis Ekmans kärleksförklaring till Farrakhan

Louis Farrakhan, ledare för den amerikanska svarta separatiströrelsen Nation of Islam (NOI), är en av USA:s mest notoriska antisemiter. Sedan decennier har Farrakhan och NOI spridit grovt hat mot judar, HBTQ-grupper och vita. Propagandan som riktas mot judar reflekterar antisemitismens farligaste föreställningar, däribland myten om en judisk världskonspiration. Judar beskrivs som ”sataniska” varelser som styr USA:s politik, finansvärld, medier och underhållningsindustri. Förintelsen ifrågasätts och judar utpekas som ansvariga för slavhandeln och förtrycket av svarta i dagens USA.

Med en retorik som liknar den nazistiska beskrivs judar som skadedjur. I oktober 2018, i samband med 23-årsdagen av den sk. Million Man March som initierades av Farrakhan, liknade han judar vid termiter: “…you know how they do – call me an anti-Semite. Stop it, I’m anti-termite!” Under sommaren har inflytandet från Farrakhans propaganda uppmärksammats i samband med att flera amerikanska idrottsmän och artister spridit antisemitiska troper.

På Instagram hyllas nu Farrakhan … Läs resten