Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och rasism

Här är texten som Avpixlat vill stoppa oss från att sprida

Mats Dagerlind, ansvarig utgivare för Avpixlat.

I går uppmärksammade vi att den SD närstående hatsajten Avpixlat publicerade en grovt antisemitisk krönika av Rolf Malm 16/4 2017, i vilken denne spred en i högerextrema miljöer vanlig konspirationsteori om att judar förstört ett tidigare välmående Sverige genom att driva fråga om invandring och minoriteters rättigheter. Vi kunde även visa att krönikan ett par dagar senare retuscherades, och att alla öppet antisemitiska referenser till ”judar” togs bort. Vårt uppmärksammande har uppenbarligen stört Avpixlat, en sajt som försöker undvika att dra på sig kritik för öppen antisemitism men där fördomar och hat mot judar är vanligt förekommande.

I går kväll kontaktades vi av Avpixlats ansvarige utgivare och chefredaktör Mats Dagerlind, som bl a med hot om ”rättslig beivran” försökte få oss att dra tillbaka vår publicering. Om SKMA vill referera till Malms (antisemitiska) krönika på Avpixlat så måste SKMA ”använda citat ur den [retuscherade] … Läs resten

Avpixlat publicerar antisemitisk krönika, för att sedan retuschera den

Rolf Malm, krönikör på Avpixlat.

I söndags (16/4) menade Rolf Malm i en krönika på den SD närstående hatsajten Avpixlat att “judiska invandrare” bär skulden för dagens, enligt Malm, ”sönderslitna” mångkulturella Sverige präglat av ”otrygghet, kriminalitet och gapande klyftor mellan infödda och ’annorlunda svenskar’”. På 1960-talet började, enligt Malm, dessa ”judiska invandrare” med hjälp av den ”judiskt ägda Bonniertidningen Dagens Nyheter” och det dåvarande Högerpartiets ”judiske partiledare” Gunnar Heckscher nämligen att driva frågan om ökad invandring och ”minoriteters rättigheter”.

Malm har tidigare skrivit i den högerextrema rasideologiska tidningen Nya Tider, och i söndagens Avpixlatkrönika förmedlade han bilden av att politiker som på 1960-talet enligt honom framhöll ”fördelarna med ett rasmässigt, religiöst och på andra sätt homogent folk” var chanslösa inför denna till synes samordnade och föregivet ”judiska” attack mot det ”jämlika, rättvisa och framgångsrika folkhemmet”. Senare ska Olof Palme, Göran Persson och andra som ”råkade vara ‘folkvalda'” tydligen ”utan … Läs resten

SKMA:s Nyhetsbrev mars 2017

Läs nyhetsbrevet som pdf.… Läs resten

Utbildning för Malmöungdomar

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2017

Sedan 2012 erbjuder SKMA utbildningar för ungdomar om antisemitism och andra former av rasism. Utbildningarna riktas främst till gymnasieelever runtom i landet, och sedan starten för fem år sedan har vi haft deltagare från Storuman i norr till Malmö i söder.

Den 10-12 februari 2017 arrangerades en sådan utbildning i Stockholm i samarbete med föreningen Unga Mot Antisemitism & Främlingsfientlighet (UMAF, tidigare ”Unga muslimer mot antisemitism”) och med stöd av Björkstén-Sparrings stiftelse. Deltagare på utbildningen var 15 av UMAF:s ungdomsambassadörer från Malmö samt föreningens grundare Siavosh Derakhti, som tilldelades Elsapriset 2012, och utbildningssamordnaren Samer Alazawie.

Under utbildningen varvades föreläsningar och gruppdiskussioner. Foto: Mathan Ravid

 

Under utbildningen diskuterades antisemitismens historia, fördomar i samhället och deltagarnas vardag, konspirationsteorier och källkritik på nätet, vikten av att agera när någon utsätts för diskriminering och hur man bemöter fördomsfulla och rasistiska påståenden. Utbildningen leddes av Mathan Ravid, … Läs resten

SKMA om Islamiska förbundet, antisemitismen och ett oroande mönster

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2017

SKMA kritiserade nyligen Islamiska förbundet för att de återigen inbjudit en föreläsare som sprider judehat. I sitt svar beklagade förbundet inbjudan. SKMA välkomnar avståndstagandet, men menar att grundläggande problem kvarstår.

SKMA har vid upprepade tillfällen kritiserat Islamiska förbundet i Sverige för dess förhållningssätt till antisemitism. Kritiken har riktats mot återkommande inbjudningar av föreläsare som sprider judehat, mot förbundsledningens ovilja att erkänna och ta avstånd från föreläsarnas antisemitism, mot antijudiska uttalanden på Islamiska förbundets webbsida och slutligen mot hyllningar av islamistiska ideologer vars budskap inbegriper grov antisemitism.

Kontroversen 2013 kring inbjudningarna och förbundsledningens oklara hållning bidrog till att Omar Mustafa, S-politiker och dåvarande ordförande i Islamiska förbundet, avgick ur den socialdemokratiska partistyrelsen. Veronica Palm, vid denna tid ordförande i Stockholms arbetarekommun, förklarade att Mustafa ombetts lämna sin plats därför att han, trots löften om motsatsen, på nytt hade valt ”att inbjuda medverkande med förkastliga … Läs resten