Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och rasism

Antisemitismen lever vidare i österrikiska FPÖ

Det österrikiska högerpopulistiska partiet FPÖ har en lång historia av antisemitism. Under senare år har FPÖ sökt tona ned denna inriktning, men ledande företrädare fortsätter trots detta att på olika sätt artikulera eller appellera till antijudiska sentiment. Det gäller även FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache som 2012 spred grov antisemitisk propaganda via sin Facebooksida.

Der Standard 19/7 om FPÖ och antisemitismen.

Häromdagen (19/7) avslöjade tidningen Der Standard att FPÖ-parlamentarikern Johannes Hübner 2016 i ett tal hos den tyska högerextrema organisationen Gesellschaft für freie Publizistik gjorde flera uttalanden med antisemitiska anspelningar. Med antydningar och kodord beskrev Hübner bl.a. vad han kallade ”massinvandringen” som iscensatt av ett ”illegalt, konspirativt nätverk” med kopplingar till judar och frimurare. I linje med nazitysk antisemitisk vokabulär från 30-talet angrep han juristen Hans Kelsen, som utformade Österrikes författning, genom att kalla honom ”Hans Kohn”, detta i syfte att framhålla Kelsens judiska bakgrund. Judar som överlevt Nazitysklands folkmord omnämndes … Läs resten

Podden ”All du velat veta” intervjuar idéhistorikern Henrik Bachner om antisemitism

I podden ”Allt du velat veta” diskuterar idéhistorikern Henrik Bachner antisemitismen som historiskt och samtida problem. Intervjuare är Fritte Fritzon.

Läs resten

SKMA:s Nyhetsbrev juni 2017

Läs resten

Studieresa för Zikaron

Artiklen publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2017

SKMA arrangerade under maj en utbildningsdag och studieresa för Zikaron. Zikaron är en förening som består av tredje generationens överlevande som genom föreläsningar vidareförmedlar sina mor- eller farföräldrars vittnesmål från Förintelsen till skolor och föreningar runt om i landet.

Den 7 maj anordnade SKMA en utbildningsdag om antisemitism, nazismen och Förintelsen med föreläsningar av Henrik Bachner, Stéphane Bruchfeld och Mirjam Kellerman. Den 23 maj reste nio deltagare från Zikaron till Polen för en fem dagar lång studieresa. Under två dagar besökte gruppen det före detta koncentrations- och förintelselägret Auschwitz. Gruppen, som guidades av SKMA:s Lena Jersenius, besökte även Krakow, Nowy Sacz, Rabka och Jordanow.

Zikaron.

 … Läs resten

Ungdomsledare och elever lärde sig om antisemitism

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2017

Under våren 2017 har Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) deltagit i ett flertal konferenser och temadagar samt gjort besök på olika skolor för att utbilda elever, lärare och andra intresserade om antisemitism och rasism. Exempelvis den 24 mars, då Finspångs kommun efter ett medborgarförslag arrangerade ett seminarium på Kulturhuset i Finspång om Sveriges fem nationella minoriteter – judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. 2016 tillsatte regeringen en utredning som ska göra en översyn av lagen om nationella minoriteter samt lämna förslag på hur deras rättigheter kan säkras och deras möjlighet till inflytande och delaktighet stärkas.

Under seminariet i Finspång föreläste Lennart Rohdin, som leder utredningen, om bakgrunden till lagen om nationella minoriteter. Tiina Mauritzell, kommunikatör på Finspång kommun som ansvarade för dagen tillsammans med Anna Hellerstedt från Finspångs skolor, berättade om Finspång kommun som finskt förvaltningsområde. SKMA:s Mathan Ravid föreläste om den antisemitism … Läs resten