Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och rasism

Läsvärt: Karin Kvist Geverts och Lars M Andersson: Antisemitismen – antirasismens blinda fläck?

Läsvärd artikel av historikerna Karin Kvist Geverts och Lars M Andersson (båda medlemmar i SKMA): Antisemitismen – antirasismens blinda fläck?

Artikeln är publicerad i Från Afrikakompaniet till Tokyo. Vänbok till György Nováky, red. Marie Lennersand & Leos Müller. Bokförlaget Exkurs, Stockholm 2017.

 

Läs resten

Om Oldoz Javidis omtolkning av sina uttalanden

Fi-politikern Oldoz Javidis uttalanden i Feministiskt perspektiv har mött kritik från många håll, däribland från SKMA. I en artikel i Expressen påstår Javidi att hennes ord misstolkats och förvrängts. Hon presenterar också en ny tolkning av sina egna uttalanden. Den är föga övertygande. 

Kontroversen kring Fi:s f.d. riksdagskandidat Oldoz Javidi fortsätter. Partistyrelsens initiala ställningstagande, som beskrev Javidis uttalande i Feministiskt perspektiv som antisemitiskt och oacceptabelt, men samtidigt gav henne fortsatt förtroende eftersom hon bett om ursäkt och insett att hon behövde öka sin kunskaper, mötte snabbt intern kritik.

Den 28/7 kom ett nytt uttalande från Fi:s ledning där de meddelade att de inte längre hade förtroende för riksdagskandidaten: ”Partistyrelsen har inte längre förtroende för Oldoz Javidi, då hon inte längre samverkar med partistyrelsen för att återskapa förtroendet för henne och partiet, med anledning av det antisemitiska uttalande hon gjorde i Fempers som Feministiskt initiativ tagit starkt avstånd … Läs resten

SKMA: Fi måste klargöra hur de ser på riksdagskandidats ”drömmar” om att driva bort judar från Israel

Oldoz Javidi kandiderar till riksdagen för Fi. I Feministiskt perspektiv intervjuas Javidi om sitt engagemang i Ship to Gaza. I intervjun – som sedermera redigerats – förklarar Javidi att hennes dröm är att Israel ska upphävas och att landets judiska befolkning ska förflyttas till USA:

”Min inofficiella åsikt som privatperson är lite mer fantasibaserad. Israel har ockuperat ett annat land. Drivit människor på flykt från deras eget hem, tagit deras land och stulit deras liv och frihet. Det finns inget försvarbart i det överhuvudtaget. Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning … Läs resten

SKMA Nyhetsbrev juni 2018

Läs Nyhetsbrevet som pdf.

Läs resten

Kaija Holmgren: ”Jag kommer aldrig att glömma den här resan”

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2018

I maj arrangerade SKMA en studieresa till Förintelsens platser i Polen för gymnasieelever från Ludvika. Eleverna berördes djupt av det de fick se och höra, skriver Kaija Holmgren, lärare på ABB Industrigymnasium.

Maj 2018 har varit en speciell månad för oss som bor i Ludvika. Man skulle till och med kunna kalla den för ”de stora kontrasternas månad”. På en och samma dag besöktes staden av Hédi Fried, som spred sin oerhörda värme, samtidigt som en grupp medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen och deras anhängare skanderade sitt hatbudskap endast en bit bort.

Tidigt morgonen därpå, den 2:a maj, var det åter igen dags för 34 elever från åk 3 på ABB Industrigymnasium att hoppa ombord på bussen och åka till Arlanda och Krakow för att besöka Förintelsens platser. Eleverna hade förberett sig inför resan genom att läsa, studera och diskutera Förintelsens olika faser tillsammans … Läs resten