Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och rasism

Kommentar till inslag i ”God morgon, världen!” om studieresor till Förintelsens platser

I förra veckans ”God morgon, världen!” i Sveriges radio sändes ett inslag om antisemitism där Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, hänvisade till preliminära resultat i en studie som antyder att man under elevresor till Förintelsen platser främst talar om själva platserna man besöker och inte så mycket om Förintelsen eller antisemitism. ”Den typen av kunskaper gör ju att man kanske blir lite av en expert på platsen, men det är inte säkert att man förstår hur platsen blev till. Om undervisningen ser ut på det sättet så riskerar ju Auschwitz att bli en obegriplig planet som svävar omkring ute i universum av ondska”, sa Mattsson bland annat.

Men han framhöll också att studieresor i grund och botten är en väldigt bra verksamhet, dock krävs gedigen fortbildning för de många lärare som engagerar sig i ämnet. SKMA kan inte annat än instämma. I snart 30 års tid har … Läs resten

SKMA Nyhetsbrev december 2019

Lär Nyhetsbrevet som pdf.

Läs resten

Paul A. Levine in memoriam

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbev december 2019

Det kom ett sorgebud från Berlin. Historikern Paul A. Levine är död. Paul föddes i New York men växte upp i Los Angeles. Han blev 62 år gammal. För en bredare allmänhet är han förmodligen känd som den ene av två författare – den andre är Stéphane Bruchfeld – till världens kanske mest spridda historiska arbete om Förintelsen ”… om detta må ni berätta”. Boken har nått mer än en och en halv miljon skolelever, studenter, lärare och andra vuxna runt om i världen de senaste tjugo åren, som ett led i kampen för demokrati och mot människofientliga ideologier och den finns översatt till 18 språk.

Inom historikerskrået är Paul känd som en av de viktigare personerna för att sprida kunskap om Förintelsen i Sverige. Paul brukade själv hävda att det krävdes två amerikaner, Steven Koblik och han själv, för att … Läs resten

Theodor Kallifatides: Vi är människor – det är det vi inte får glömma. Tal i Stockholms stora synagoga den 9 november 2019

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2019

Med anledning av årsdagen för Novemberpogromen 1938 arrangerade SKMA i samarbete med Judiska församlingen i Stockholm, Föreningen Förintelsens överlevande och Forum för levande historia en minnesstund i Stockholms stora synagoga den 9 november. Kvällens huvudanförande hölls av författaren Theodor Kallifatides. Här följer hans tal.

Mina damer och herrar!

Detta är en stor stund i mitt liv. För första gången träder jag in i en synagoga. Tyvärr inte för en lycklig tilldragelse, utan för att tillsammans med er minnas den fruktansvärda natt då förintelsen började.

Jag har inte några förstahandsinsikter i ämnet. Jag var ett spädbarn när det begav sig. När nazisterna släppte alla mänskliga hänsyn och hetsade varandra till odåd mot judarna.

Är den nionde november en dag att minnas? Jag skulle säga att den snarare är en dag att inte glömma. Därför att den kan komma igen, om vi inte är vakna … Läs resten

”Vi har blivit bättre på att förmedla kunskaper”. Intervju med Lena Jersenius

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2019

Lena Jersenius slutar som kanslichef på SKMA efter många år. Hon har även under lång tid varit ansvarig för kommitténs utbildningar och studieresor till Förintelsens platser. Svante Weyler frågade Lena hur det började och vad som varit viktigast i hennes arbete.

När kom du i kontakt med SKMA?

Man skulle kunna säga att jag kom med i SKMA av en slump. Under 1980-talet jobbade jag på SVEKIV, Svenska kibbutzvänner. SKMA behövde lokaler för sina möten och hjälp med administration. 1987 kom jag med i styrelsen.

Hur kom det sig att du åkte till kibbutz 1969 och blev engagerad i SVEKIV?

Jag var intresserad av samhällsfrågor och tyckte kibbutzidén var spännande. Man träffade ungdomar från hela världen och fick inblick i ett helt annat samhälle. På kibbutzen fick jag också många mycket nära vänner som överlevt Förintelsen.

Vilket intryck fick du av SKMA när Läs resten