Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och rasism

Trump och Rees-Mogg exploaterar konspirationsteorier om ”Soros”

Konspirationsteorierna, ofta antisemitiskt färgade, om ”Soros” fortsätter att spridas med full kraft. SKMA har bl a uppmärksammat hur de t ex används för att utmåla Greta Thunberg som ett verktyg för ”Soroskonspirationen”.

Men konspirationsteorierna artikuleras återkommande även av ledande politiker i flera länder. Under de senaste dagarna har de (återigen) exploaterats av USA:s president Trump, denna gång för att misstänkliggöra visselblåsaren som slog larm om Trumps samtal med Ukrainas president, som ledde fram till hotet om riksrätt. De har även utnyttjats av den brittiske politikern Jacob Rees-Mogg, konservativ gruppledare i parlamentet och ledande brexitör, för att misstänkliggöra den opinion som vill att Storbritannien ska stanna i EU.

ADL:s ordförande Jonathan Greenblatt kommenterade Trumps utfall på Twitter: ”Invoking George Soros as a puppet master behind current events is an anti-Semitic trope. Such insinuations are dangerous and have no place in our political discourse.”

Historikern Tanja Bueltmann skrev Rees-Moggs uttalande: ”Today … Läs resten

Trumps påstående att judar som röstar demokratiskt är ”illojala” möts av fördömanden

I ett uttalande den 20 augusti påstod USA:s president Trump att judar som röstar på demokraterna är ”illojala”: ”Any Jewish people that vote for a Democrat, I think it shows either a total lack of knowledge or great disloyalty”, sade Trump.

Uttalandet har mötts av fördömanden på många håll, däribland från en rad amerikansk-judiska organisationer och publikationer. Flera kommentatorer har också påtalat likheterna mellan Trumps beskyllning och traditionella antisemitiska anklagelser.

ADL:s Jonathan Greenblatt skrev på Twitter att “Charges of disloyalty have long been used to attack Jews” och uppmanade presidenten att sluta instrumentalisera ”judar” i politiska syften.

Tidningen Forwards politiska redaktör Batya Ungar-Sargon skrev:

”President Trump, long a trafficker in anti-Semitic stereotypes, treated American Jews to a classic anti-Semitic canard Tuesday afternoon. When asked about two Congresswomen, Rashida Tlaib and Ilhan Omar, who had been barred from Israel at Trump’s own behest, he broke out an oldie but

Läs resten

Charlotte Wiberg: Textbeskrivningen slår spiken i kistan. Om kortfilmen ”Hemtjänst”, SVT och antisemitiska stereotyper

Jag är gammal nog att ha varit i Sovjetunionen. Jag läste ryska på gymnasiet och på en skolresa åkte vi till Leningrad, där jag och min väninna respektlöst gick omkring och undervärderade diktaturen. Vi träffade en tjej som var bra på engelska, och henne bjöd vi till vårt hotellrum utan någon tanke på att det kanske kunde innebära problem för henne.

Eftersom jag hört talas om antisemitismen i Sovjet frågade jag lika okänsligt: ”Vad tycker du om judar?” Hon log och sa att hon tyckte mycket om judar, sen sa hon ett ord som vi inte kände igen och hon inte kunde på engelska, men hon gjorde en ”pengaräkning”-gest. Vi hittade ordet i ordboken efter ett tag. Det betydde listig. Slug.

Jag hade svårt att förstå hennes beteende. Menade hon att det är bra att vara listig och slug? Kvaliteter en, får förmodas, har nytta av. Men hur blir det … Läs resten

SKMA:s Nyhetsbrev juni 2019

Läs Nyhetsbrevet som pdf.

Läs resten

Myndigheternas censur reglerar antisemitismen i dagens Ryssland. Intervju med Alexander Verkhovsky, chef för Sova Center

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2019

Antisemitismen har en lång och ofta brutal historia i Ryssland. Men vilka former tar den sig idag? En person som följer utvecklingen är Alexander Verkhovsky, chef för den ryska organisationen Sova Center som bedriver forsknings- och informationsarbete om nationalism och rasism. I slutet av april träffade SKMA:s Mathan Shastin Ravid honom i Moskva för en intervju om antisemitismen i Ryssland.

Vilka former av antisemitism är vanligast i dagens Ryssland?

Förmodligen olika myter om ”judars makt”. Men på grund av en intressant aspekt av vårt samhälle är de ofta kopplade till föreställningen om ”judar och pengar”. Vår stat är korrupt, alla vet och ogillar det. Samtidigt anser många att korruption är politikens ”natur” och tror att alla som är rika nog att kunna korrumpera politiken också gör det. Och eftersom en vanlig föreställning är att ”judar är rika” så är även myter om deras … Läs resten