Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som förebygger och motverkar antisemitism och rasism

Apropå Ungern, konspirationsteorier om Soros – och SD:s ”anti-antisemitism”

I Die Zeit 9/4 finns en intressant men dyster analys av Orbán-regeringens angrepp på den ungerska demokratin och EU:s hållning till denna utveckling. Artikeln pekar även på Viktor Orbáns exploatering av antisemitiska konspirationsteorier med George Soros i rollen som demon:

”George Soros is the face of the conspiracy tormenting Hungary, the manifestation of the legend of left-liberal Jews being responsible for the losses and failures of World War I. And according to Orbán, the tools Soros is using to dismantle Hungary, Europe and Christianity are NGOs, such as the Open Society Foundation…” ”Orbán is not only spreading the anti-Semitic narrative, but he is, in fact, broadening it to include refugees, liberals and any political opponents. Whenever the issue is addressed, the same anti-Semitic tropes are evoked against Orbán’s critics.”

Artikeln framhåller också hur konspirationsteorin appliceras på EU genom att ”Orbán…[is] implying that the EU is a puppet organization of the … Läs resten

SKMA:s Nyhetsbrev mars 2019

Läs Nyhetsbrevet som pdf.

 

Läs resten

Jenny Strindlöv: Det gränsöverskridande hatet

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2019

Under 2017 och 2018 infiltrerade journalisten Jenny Strindlöv den svenska extremhögern. Vid ett tillfälle deltog hon när Nätverket, en högerradikal grupp som arbetar i det fördolda, arrangerade en föreläsning i Stockholm med den antisemitiske propagandisten Ahmed Rami, grundare och ansvarig för Radio Islam och dömd för hets mot folkgrupp. I detta reportage berättar hon om extremhögerns möte med Rami och det gränsöverskridande judehatet.

Fredagen är kall och det har precis börjat mörkna när en nätt man med svart hår stegar in i Bagarmossens Folkets hus i södra Stockholm. Ett fyrtiotal vita män och ett fåtal kvinnor sitter redan och väntar i de uppradade stolarna i en av salarna när kvällens föreläsare kliver över tröskeln.

Arrangörerna – två ynglingar i kostym – presenterar honom högtidligt som den förste invandraren att dömas till fängelse för hets mot folkgrupp i Sverige. Mannen slår sig ned vid … Läs resten

Henrik Bachner: Läget är allvarligt, men det är inte 1930-talet i repris. Recension av Deborah Lipstadts bok Antisemitism: Here and now

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2019

I sin nya bok Antisemitism. Here and Now ger historikern Deborah Lipstadt en fyllig beskrivning av samtida antijudiska strömningar i Europa och USA.  

Den internationella forskningen om den samtida antisemitismen har vuxit påtagligt under senare år. Mycket av den är inriktad på enskilda länder eller specifika aspekter av problematiken, men då och då görs försök att ge en övergripande belysning av utvecklingen och analysera problem och stridsfrågor inom forskning och debatt. Ett nytt bidrag till den senare genren är den amerikanska historikern Deborah Lipstadts bok Antisemitism. Here and now (2019).

Lipstadt, som gästade Sverige i samband med Förintelsens minnesdag i januari, har publicerat en rad viktiga arbeten om det nazistiska folkmordet på Europas judar liksom om den propaganda som förnekar detta folkmord. För en större allmänhet är hon troligen mest känd genom den rättegång som ägde rum i London år 2000 sedan … Läs resten

Simon A. Waldman: Erdogan och myten om den judiska världskonspirationen

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2019

I november 2018 påstod Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att George Soros stod bakom en sammansvärjning mot den turkiska regeringen. Uttalandet kommer knappast som en överraskning. I Turkiet är antisemitiska konspirationsteorier en oskiljbar del av regeringens ideologi, skriver den brittiske forskaren och Turkietkännaren Simon A. Waldman.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans styrande elit finns en dold, destruktiv och konspirerande hand som outtröttligt arbetar mot den turkiska republiken. Vore det inte för detta hemliga nätverks intriger skulle Turkiet vara en ledande global makt.

Vilka är dessa sinistra sammansvurna som i den dunkla skuggvärlden kring internationella företag, regeringar och transnationella organisationer konspirerar mot den turkiska republiken? Ni har redan gissat det: judar. Och den globala skräckfiguren George Soros är blott en av dem.

Den 21 november pekade Erdogan ut George Soros som påstods stå bakom en konspiration mot den turkiska regeringen. … Läs resten